Miroslav Pilát

Kypr 2010

Email Tisk PDF

Kypr 2010

Úvod:

Jakmile sem přijedete ,zjistíte,že jste se ocitli ve velmi zvláštním místě.Je něco nezvyklého ve zlatavém  světle,něco vyzývavého ve vůmi divokých květin,něco setrvale milého na  přívětivém úsměvu lidí. To je Kypr,ostrov lásky.

Když Afrodita,bohyně lásky a krásy,povstala z mořské pěny na místě zvaném  Petra tou Romiou na zápaním pobřeží ,tento ospalý ostrov v tichých vodách se změnil.Místní  lidé ji přijali s otevřenou náručí a když kráčela do svého chrámu,sypali před ní plátky růží. Poutníci z celého  Středomoří  začali  přicházet po tisících,aby vzdali bohyni čest.

Kypr se najednou proslavil jako místo pro vzrušující a romantické chvíle odpočinku.

 

Ale ostrov nepřitahoval jen ty,kdo hledali duchovno a lásku.Kypr,zapomenutý v nejvýchodnějšímu cípu Středozemního moře,je odedávna místem obchodu,po staletí vyhledáván mnohými civilazecemi při jejich výpravách za dobýváním tehdy známého světa

Téměř všude ,kam přijdete,můžete být jisti,že kráčíte po kousku historie.Jsou zde zbytky ohromných městských říší,římské vily,a byzantské chrámy,křižácké hrady a velkolepé benátské pevnosti.

Ostrov oplývá neuvěřitelně různorodou krajinou,od dramaticky vyhlížejících hor porostlých borovicemi,bohatých údolí a vinnou révou obrostlých úpatí až po úrodné roviny.To vše obklopuje ohromujíc pobřeží,nejiskřivé vlny Středozemního moře omývají zlaté písečné pláže a malé odlehlé zátoky.

Zde se nachází několik hotelových letovisek Pro turisty je vše.Od diskoték ,tenis,golf,bazény atd.

Ve vnitrozemí uvidíte citrusové sady,olivové háje,stáda koz,oslů.Vesničky které jsou mimo prostor a čas.V pohoří Trodos jsou kláštery,sbírek  byzantských kostelů-zapsány na listinu památek UNESCO.

Jsou místa vhodná pro pěší tůry a cykloturistiku i vinařské stezky.Golfová hřiště a kulturní vyžití-antické divadlo v Kourionu  a v historické pevnosti přístavu Pafos

Kypr je ostrovem ohromující různorodostí,proslavený svými legendami historií,věčnýními tradicemi,úchvatnou kuchyní a úžasnou krajinou.Je to ostrov požehnaný bohy-místo kde se žije naplno,místo pro lásku

 

Výlety  které jsem absolvoval.

1.Výlet do  města Paphos.

Phapos patří nejkrásnějším místěna ostrově,které je díky své architektuře a archeologickým památkám na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Zde je archeologický park se slavnými mozaikami v bývalých aristokrafických vilách.V přístavu je francouzská pevnost a příjemné posezení s výhledem na přístav.Po cestě zpět se můžete zastavit  ve vinařských závodech na ochutnávce vín.Zvláště sladká portská vína stojí za ochutnání. Významná je zastávka v antickém městě Kourion .Archeologické vykopávky s mozajkami a překrásné divadlo s pohledem na moře,kde se dodnes hrají Shakespertovi  hry.

Na závěr je zastávka v Petra tou Romiou,kde se podle řecké mytologie zrodila z mořské pěny bohyně lásky  Afrodita.

Po fotografické stránce nejzajimavější část výletu.

2.Výlet na severní -tureckou část ostrova.

Hlavní město Nikósie rozděleném roku 1974 na základě turecké okupace severu ostrova..Přes druhé nejvyšší pohoří ostrova Pentadaktylos  do přístavního města Kyreni a z krásně zachovalými  hradbami ,kde je muzeum s vrakem lodi ze 4.stletí i s nákladem.Prohlídka přístavu a odjezd k gotickému klášteru v Bellapais s výhledem na krajinu.Přejezd do města Famagusta .Historické jádro s Othellovou věží a gotickou katedrálou Svatého Mikuláše. Na  závěr město duchů-část Famagusty,kde se zastavil po turecké okupaci čas.

 

 
You are here: