Miroslav Pilát

Západ USA - národní parky

Email Tisk PDF

Čtvrtá fotografická cesta.

Západ USA - Národní parky 24.5-11.6.2011

 

1. den - Odlet z Prahy do San Francisca (přestup v Londýně).Přílet do San Francisca, ubytovánív hotelu v centru.Hotel 4* odpovídá evropské 3*.Čisto,pefektní postele.

2. den - San Francisco - celodenní prohlídka města.Nábřeží Fisherman’s Wharf s atraktivním výhledem na ostrov s věznicíAlcatraz, množství suvenýrů, rybí a krabí speciality. Výjezd na vyhlídkunad mostem Golden Gate Bridge s překrásným panorama celého města, Telegraph Hill: vyhlídkové místo na opačné straně zálivu s rozhlednou Coit Tower. Prohlídka města, a hodinová plavba zálivemk ostrovu a pevnosti Alcatraz, s vyhlídkami na ostrov, záliv, město. Ráno pršelo,ale po obědě –krab-poprvé –musela být  instruktáž, jak ho rozkuchat a pak sníst.Moc dobré.Odpolední plavba byla již bez deště .Projižďka městem a na vyhlídku - most a panoráma –super.Viz foto.

3. den - Yosemite NP a Yosemite Valley. Oblast je známá legendární horolezeckou stěnou El Capitan i dalšími nádhernýmiútvary (Half Dome, Sentinel Dome, vodopády, ...). Hodně zeleně a velké množství vody ve vodopádech.Bohužel Glacier Road byla pro velké množství sněhu zavřena.

4. den - NP Sequoia, kde se nachází největší a jedny z nejstarších stromů na světě - sekvoje.První část byla ještě v pěkném počasí,ale druhá část-mlha a kolek sekvojí dokonce sníh.Moc fotek se nedalo udělat,ale zase to má jinou atmosféru.

5. den - NP Yosemity, výjezd do nejvýše položených průsmyků v nadmořské výšce 3.100m. Výhledy na Yosemite Valley z této nadmořské výšky byly úchvatné.Přejezd do zimního střediska Mammoth Lakes na noclech byl však zajímavý jen z hlediska,že napadlo 20cm sněhu a ve středisku se lyžovalo.Sjezdovky upraveny,ale my pokračovali dál.

6. den - Death Valley NP – prohlídka Údolí smrti, které je největším národním parkem v USA.Naprosto neskutečná záležitost.Tři údolí po sobě.Písek,poušť ni živáčka .Písečné duny uprostřed druhého údolí.V třetím údolí solná část pod úrovní moře.Při výjezdu je možnost absolvovat Atr road.Stálo to za to.Barevné skály ,pískovce a jiné ,vytvářely bizarní obrazce. Na samotný závěr jsem při výjezdu vyšli na výhlídku na celé údolí a opět mnoho neskutečných bizarních útvarů. V pozdním odpoledni přejezd do města hazardu Las Vegas.Ubytování na Stripu v hotelu New York-hotel perfektní,ale mě město hazardu mě připadlo jako náhražka za cestování po světě. Napodobeniny světových a evropských památek jsou sice pěkné,ale !!!!.

7. den -odjezd na severovýchod přes hory až k Národnímu parku Zion se soutěskami řeky Virgin. Bohužel jsem do tohoto parku přijeli až odpoledne tak světelné podmínky nic moc.Pěší vycházka však byla velice zajímavá a nebyla moc náročná.

8. den - NP Bryce Canyon s unikátními pískovcovými útvary, nádherné výhledy do okolí. Celodení záležitost.Čtyři vyhlídky a na poslední vycházka do nitra jedné části parku ke „Královské zahrádce“ ,byla úžasná.Zatím nejkrásnější část naší naší cesty a mnoho nádherných záběrů.

9. den - Celodenní přejezd do města Moab, které se nachází v těsné blízkosti Národního parku Arches. Cesta byla náročná,dlouhá,ale po cestě několik fotografických zastávek-různé druhy skalních útvarů,dva zajímavé kaňony.

10. den - celodenní prohlídka NP Arches. Průjezd po scénické cestě parkem trvá i se zastávkami celý den.Krátké procházky k nejzajímavějším obloukům a přírodním scenériím.Dlouhá tůra po skalách k dvojitému oblouku však stála za námahu. V podvečer návrat do Moab.

11. den - Dopoledne přejezd do indiánské rezervace a na území národa Navajo. První setkání s červenými útvary byly u „Husího krku „  na řece San Juan a monumentem „Mexičan“ .Pokračujeme  do  Monument Valley

– jedno z nejfotografovanějších míst na světě. Prohlídka červených pískovcových útvarů.Nádherné útvary,které známe z cigaret Malboro a kovbojských filmů.Příznivé podmínky pro focení.Nádhera.

Večer odjezd do městečka Page

 

12. den -návštěva jedné z nejrozsáhlejších přehradních nádrží Ameriky- Lake Powell.Jízda a po přehradním jezeře také stála za to.Povedlo se několik zajímavých záběrů

13. den – Návštěva Antilopího  kaňonu -vrchol fotografického nadšení a možností.Příznivá doba na focení.Neskutečný zážitek.Kdyby nic v Americe ,tak tento kańon za tu cestu stál.

14. den - Grand Canyon – snad nejznámější přírodní útvar v USA. Prohlídka parku s mnoha zastávkami.Světlo nebylo sice ideální,ale nakonec i nějaké mráčky byly. Foukal však nárazový vítr a tak se nedalo letět vrtulníkem a fotografovalo se pouze ze zabezpečených míst na vyhlídkách. Díky teleobjektivu a polarizačnímu fitru se snímky docela povedly.

15. den -Prohlídka dalšíhoz proslulých míst amerického středozápadu - Meteor Crater (největší kráter na zemi, vytvořený pádem meteoritu). Odpoledne přejezd směrem na město Kingman po slavné Route 66 do nejjižnějšího města hazardu na řece Colorado, Laughlinu.

16. den - Pokračování přes vyprahlé pouště do oblasti NP Joshua Tree, přírodní rezervace s výjimečnou pouštní vegetací, kaktusy, yucca stromy. Odpoledne cesta do Palm Springs, milionářskéoázy v poušti s vyhlášenými golfovými greeny a prázdninovými resorty. Nocleh v Palm Springs.

17. den - Cesta do  Los Angeles. Návštěva jednoho z nejznámějších míst města- Hollywood, proslulého Čínského divadla, kde se po desetiletí předávají nejprestižnější filmová ocenění Oskar, a samozřejmě chodníku slávy.Zde bylo co fotografovat.Jinak město se vůbec nepodobá našim městům.Obrovská aglomerace velká jako náš středočeský kraj.16 milionů obyvatel.

18. den - Los Angeles. Prohlídka nejzajímavějších míst LA a okolí: Santa Monica, Venice Beach, Long Beach a Quen Mary. Pláže jsou nádherné a obrovské.Bohužel počasí zase moc na focení nepřálo.

19. den - V odpoledních hodinách odlet -přestup v Londýně, přílet do Prahy druhý den  ve večerních hodinách.

Cesta do USA byla super.Fotograficky,organizačně i poznáním.Vřele národní parky západu USA doporučuji absolvovat.

 

 
You are here: